Pátek, 26 dubna, 2024
novinky
- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
ZdravíNávod na zdravé srdce

Návod na zdravé srdce

Zdravá strava je pouze jednou z více částí zdravého životního stylu. Pokud budete kouřit, pít alkohol a nebudete se hýbat, zdravá strava vám se srdcem nepomůže.

Kromě dietních opatření je velmi důležitý pravidelný pohyb. Aerobní aktivita zvyšuje „dobrý“ cholesterol.
Jak by měl vypadat správný jídelníček?
Nároky na denní příjem základních živin v procentech: 55% sacharidů (z toho max. 10% jednoduché sacharidy), 30% tuků (z toho 40 až 50% může být živočišného původu), 15% bílkovin (z toho 20% může být rostlinného původu)

Doporučený podíl přijaté energie pro jednotlivé denní jídla: snídaně 20%, svačina 5 až 10%, oběd 35%, svačina 5 až 10%, večeře 30%

Omezte množství živočišných tuků – tučné maso, máslo, sádlo, slanina, tučné sýry, plnotučné mléko. Vhodná je drůbež, mléčné výrobky s nižším obsahem tuků.

Používejte rostlinné oleje (řepkový, olivový) – obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Řepkový olej rovněž obsahuje vysoký podíl omega 3 – mastných kyselin i vitamínu E a je vhodný na smažení i do studené kuchyně. Nejkvalitnější olivový olej je označen jako extra virgin nebo virgin je lepší do studené kuchyně, protože tepelnou úpravou se v něm ničí užitečné látky. Samozřejmě, oleje je vhodné střídat, například se slunečnicovým, sojovým.

Pozor na sladké pečivo – koláče, sušenky, pečivo z listového těsta a zákusky obsahují mnoho transmastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

cholesterol, zdravá strava
ČTĚTE ROZHOVOR
Odborník radí: Potraviny, které tělo nejvíce využije při boji s vysokým cholesterolem
Vajíčka ano, ale s mírou – je pravda, že vaječný žloutek na rozdíl od bílku obsahuje jisté množství cholesterolu, ale zároveň i ochranně působící lecitin a omega 3 – mastné kyseliny. Pacienti s vysokou hladinou cholesterolu si při racionální stravě mohou vajíčka dopřát 2- až 3-krát týdně, zejména z domácího chovu, ne však se slaninou.

Dostatek ryb – zejména tučné mořské ryby jsou nejlepším zdrojem „inteligentních tuků“ omega 3 – mastných kyselin, které mají příznivý účinek na srdce a cévy. Tyto kyseliny si tělo neumí vytvořit samo, proto se nazývají esenciální. Je nutné je přijímat ve stravě – sleď , makrela, losos, tuňák, pstruh, sardinky, jeseter, úhoř.

Dostatek česneku – česnek obsahuje množství sulfidů, které snižují množství tuků v krvi i krevní tlak.

Hodně ovoce a zeleniny – kromě vitamínů a dalších prospěšných látek obsahují hodně vlákniny, která aktivně snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Dostatek ovesných otrub či vloček – obsahují tzv. ovesný lepek, což je také rozpustná vláknina snižující hladinu cholesterolu v krvi.

Alkohol a filtrovaná káva s mírou – alkohol zejména víno a filtrovaná káva příležitostně neškodí. Při vysoké hladině triglyceridů třeba být při konzumaci alkoholu opatrný. Nefiltrovaná káva může zase zvyšovat hladinu cholesterolu.

Pro změnu jídelníčku třeba čas trpělivost. Občasné, výjimečné odbočení hladinu cholesterolu vážně neovlivní.

Naše weby

Nejnovější články

- Reklama -Newspaper WordPress Theme

Ostatní právě čtou

Další články autora

- Reklama -Newspaper