Úterý, 30 dubna, 2024
novinky
- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
ZdravíKaždá chce zhubnout, ale vsadit na tyto nebezpečné diety se rozhodně nevyplatí

Každá chce zhubnout, ale vsadit na tyto nebezpečné diety se rozhodně nevyplatí

Mnoho žen by chtělo mít mnohem lepší postavu, jakou mají nyní. Přesto by neměly podlehnout šílenství a zkoušet neověřené diety, které mohou být nebezpečné pro jejich zdraví. Tímto způsobem stravování se určitě vyhněte a zvolte si raději rozumnější a zdravější jídelníček.

Dieta s zelná polévka
Před několika lety propadlo tomuto hitu hodně Slovenek. Známá tukožroutská polévka se dělala ze syrové zelí, kořenová zelenina, rajče a paprika. Díky její konzumaci jste se měli připravit na rychlé zázraky a do týdne jste mohli zhubnout pět kilo.

Hlavním problémem je, že kromě této polévky jste nemohli jíst nic jiného. Taková jednostranná strava nebyla prospěšná pro organismus a časem mohla vést ke ztrátě energie, ale i nedostatku některých vitamínů a minerálů. Nebezpečná je i pro ženy, které mají potíže se žlučníkem a trávením.

Prilinnova dieta
Autorem tohoto nápadu byl Roger Linn, který v roce 1976 přišel s trikem, který měl oslovit především lidi, kteří se nechtějí trápit ratan kalorií nebo cvičením. Jeho idea spočívala v tom, že vyrobil speciální nápoj, který měl pouze 400 kalorií. Hubnoucí pak nemohli během dne jíst, vypili pouze předepsanou dávku tohoto drinku.

Kvůli dramatickému snížení kalorií sice rychle zhubli, ale zároveň si navnadili i zdravotní problémy. Často si narušily hladinu cukru v krvi, odpadávaly a odstartovalo to i trávicí potíže. Takovou dlouhodobou hladovkou si můžete zdraví jen poškodit a navíc se velmi rychle dostaví i jojo efekt.

Prášková proteinová dieta
Velmi populární jsou také diety, které mají vysoký obsah proteinů. Jenže některým lidem se nechce přepočítávat všechny hodnoty a hledat vyvážený poměr surovin.

Proto přišli některé firmy s nápadem, že vše potřebné vtěsnají do jednoho nápoje, který dehydratují a budou ho distribuovat formou drinku v prášku.

FOTOGALERIE
Při hubnutí jsou velmi Poplar i práškové jídla či proteinové nápoje, foto: Kourtney Kardashian
Zdroj: Profimedia
Jenže ten by měl podle těchto doporučení tvořit hlavní součást výživy. Takový způsob potravy není vhodný pro organismus a z dlouhodobého hlediska přichází tělo o další důležité živiny.

Dieta zaměřena na jednu potravinu
Takových pokusů najdete na internetu mnoho. Vždy se objeví nějaká zázračná potravina jako například celer, která má tvořit drtivou část jídelníčku.

Takto je však vaše strava příliš jednostranná a organismus nedostává všechny potřebné živiny. Navíc tímto způsobem se dopracujete pouze k rychlému jojo efektu.

Citronově-pikantní drink
Některé diety jsou nebezpečné zejména pro vaše trávení, protože se během nich mohou projevit dosud neléčené chronické potíže jako například žaludeční vředy, žlučníkové kameny nebo podrážděný pankreas. Přesně kvůli tomu je nebezpečná teorie s pikantním citrónovým drinkem.

Každé ráno byste měli vypít nalačno vodu s citrónovou šťávou, kajanského kořením, chilli a trochou medu. No pokud si toto dáte na prázdný žaludek, tak se po pár týdnech propracujete k celodenním bolestem břicha.

FOTOGALERIE
Zkuste při hubnutí pít citronový drink, foto: Sophie Hermann
Zdroj: Profimedia
Dětská dieta
Fitneska Tracy Anderson před několika lety propagovala dietu, která kopírovala jídelníček miminek. Celá strava spočívala v tom, že jste klasické tuhé jídlo vyměnili za 14 mini porcí kašiček v takovém množství, jaké by dokázali zkonzumovat i malé děti.

Jenže příjem kalorií byl tak velmi nízký, že kvůli tomu trpěli závratěmi, bolestmi hlavy a navíc si poškodili trávení natolik, že později měli problém přejít na normální tuhou stravu. Klíčem k hubnutí je menší příjem než výdej kalorií. Jenže ty nemůžeme snížit až tak, že vám nezůstane energie ani na každodenní činnosti.

vatová dieta
S tímto dietním hitem přišly modelky a o to nebezpečnější byl pro dospívající dívky, které se nechali zlákat na rychlé hubnutí. Když potřebovali vypadat dobře na nějakou prohlídku, snažili se předtím co nejméně jíst, jenže v tom případě jejich trápil pocit prázdného žaludku a křeče v břiše.

Proto se ho snažili nějakým způsobem oklamat a raději přišli s nápadem, že budou konzumovat vatu, která nemá žádné kalorie. Tu namočili do čisté vody nebo ochucené tekutiny a spolkli ji.

Buničina v žaludku napuchne a díky tomu se cítili syté a vůbec nepřibíraly. O nebezpečí tohoto způsobu „stravování“, který je jen krokem od anorexie, snad není třeba diskutovat.

Naše weby

Nejnovější články

- Reklama -Newspaper WordPress Theme

Ostatní právě čtou

Další články autora

- Reklama -Newspaper